Op donderdag 29 maart a.s. om 15:00 uur ontvangen wij Bart de Koning, die ons gaat bijpraten over het wel en wee van de criminaliteitsbestrijding, met aansluitend een borrel.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom!

Alvast een korte introductie van onze spreker en het onderwerp:

Meer straf?

Minister Ivo Opstelten noemde in 2011 een ‘effectievere opsporing’ nadrukkelijk een van de doelstellingen bij de vorming van de Nationale Politie. Mark Rutte voerde campagne met ‘meer straf en minder begrip voor criminelen’. Van die beloftes is niets terecht gekomen. De Nederlandse politie vangt steeds minder boeven. In 2007 helderde de politie 330.000 misdrijven op, in 2015 waren dat er 240.000. Dat zal naar schatting nog verder dalen, tot circa 200.000 opgehelderde misdrijven in 2022. Er is ook drastisch bezuinigd op gevangenissen. Bij de politie spreken ze inmiddels van een ‘crisis in de opsporing.’ Wat is er misgegaan? En hoe kan het beter? 

Bart de Koning (1967) is onderzoeksjournalist en auteur van de boeken Alles onder controle: de overheid houdt u in de gaten, Operatie Blauw: weg met de bureaucratie bij de Nederlandse politie en De veiligheidsmythe: over politie, justitie en misdaad in Nederland. De Koning studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte onder meer voor Quote, FemBusiness en HP/De Tijd.Tegenwoordig is hij zelfstandig journalist en spreker en publiceert onder andere in Vrij Nederland, Maarten, FTM en De Correspondent. Hij werkt nu aan een boek overFraude en corruptie in Nederland.